недеља, 07. март 2010.

Izrada web sajtova

U moru sajtova koji imaju sličan naziv kao ovaj naslov, pitate se kako izabrati onaj koji je pravi za vas, odnosno, kako izabrati ljude sa kojim nećete imati nikakav problem tokom izrade web sajta za vašu firmu ili vaše lične prezentacije na internetu.

Prvo, ono što može, ali i ne mora po svaku cijenu, da bude garant da nećete baciti svoj novac je da oni kojima poklonite svoje povjerenje rade pod nazivom neke agencije ili firme.

To ćete najlakše utvrditi tako što ćete na samom vrhu ili u dnu stranice na kojoj imate ponudu za izradu web sajtova pronaći JIB (Jedinstveni matični broj firme) ili PDV broj (Poreski broj, ako je firma u PDV sistemu) i adresu na kojoj se određena firma nalazi.

Naime, na internetu postoji veliki broj sajtova na temu izrada web sajtova koji izgledaju jako lijepo, ali na njima nigdje ne možete pronaći adresu firme ili JIB ili PDV broj poreskog obveznika.

Dakle, ukoliko nešto krene po zlu, vi ne možete da računate na pomoć države ili nadležnih institucija u borbi protiv ljudi koji su vas na internetu predstavili na način koji vi niste željeli.

Prednost koju imate kada radite sa firmom, koja ima svoje sjedište je što ta firma ima svoj pečat, dakle odgovara pred sudovima za svoj rad, a na kraju krajeva i uvijek možete otići u sjedište firme i po starom balkanskom običaju riješiti problem oči u oči.

Kada radite sa fantomskim licima koji nemaju svoju firmu već sajtove izrađuju u kućnoj varijanti, možete samo da im poželite puno sreće u daljem radu i da se oprostite od svojih novaca.

Takođe, veliki broj lica koja u kućnoj varijanti izrađuju web sajtove cijene određuju „odokativnom“ metodom, pa vam se može desiti da ukoliko neko procijeni da imate novca, naplati vam izradu sajta po višestruko većoj cijeni od realne.

Firme koje izrađuju web sajtove imaju svoje cjenovnike i zna koliko šta košta.
Još jedan problem koji vas može zadesiti ukoliko vam sajt izrađuje neko u kućnoj radinosti je taj što za par mjeseci server na kome se nalazi vaš sajt mogu, recimo, da napadnu hakeri i šta se dešava?

Opet nemate kome da se žalite. Čovjek koji vam je radio sajt kaže da ga ne interesuje vaš problem, a vi ne možete da ga ulovite, nemate nikakav validan ugovor sa njim i opet možete da se pozdravite sa svojim sajtom.

To su samo neki problemi koji vas mogu zadesiti ukoliko vam sajt izrađuje fizičko lice.
Surfajući internetom na upit „izrada web sajtova“ pronašao sam mnogo sajtova na kojima ne možete pronaći ni adresu ni poreske brojeve firme, ali pronašao sam i jedan primjer sajta na kome možete pronaći detalje o izradi web sajtova, a na kome je jasno na vrhu strane ostavljen JIB i adresa firme. Ona se nalazi ovdje Izrada web sajtova. To je primjer firme sa kojima treba sarađivati.

U narednom tekstu na ovu temu posvetiću se još nekim stvarima koje mogu da naprave problem, ukoliko radite sa fizičkim licima.

T.D.

Нема коментара:

Постави коментар